Коледни бисквити с лимец

Коледни бисквити с лимец
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20

Необходими продукти

  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • бяло брашно - 3 ч.ч. тип 500
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • мед - 3 с.л.
  • лимецово брашно - 3 с.л.
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези коледни бисквити двете брашна се смесват хубаво. Към тях се прибавя содата.

В друг съд се разбиват яйцата, захарта, разтопеното масло и към тях се прибавя затопленото прясно мляко.

След това се прибавят медът и настърганата портокалова кора.

Получената течност се изсипва в предварително направеното брашнено кладенче .

Омесва се тесто, което ще стане тежко и лепкаво (заради меда). Тестото за коледните сладки трябва да придобие кафяв цвят заради лимеца и меда.

Омесеното тесто се оставя настрани и през това време се подготвя голяма тава, в която се постила хартия за печене. Тестото се разточва на кора с дебелина 2-3 см и се отрязва с коледни формички. Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса.

Бисквитите се пекат около 20-тина минути или до почервеняване. След като са готови, по желание може да се поръсят с пудра захар.

Желателно е лимецовите сладки да се консумират след 24 часа, за да може да си починат и да поемат всички вкусове и аромати на използваните продукти.

Могат да се съхраняват в стъклен буркан за около 2-3 седмици, без коледните бисквити с лимец да се развалят.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: