Начин на приготвяне
Чията се залива с 100 мл вода за 20 мин, след което се отцеждат семената и се оставя водата, която след накисването има консистенцията на белтък от яйце.
Водата от чия се използва за заместване на яйца в диетични рецепти.
Брашното от лимец и оризово брашно се разбъркват много добре в купата, в която ще се разбърква сместа. В киселото мляко се прибавя ябълковото брашно и се разбърква много добре.
Прибавя се содата и се разбърква до пълното си шупване, след което се изсипва в брашното.
Прибавя се водата от чия. Разбърква се много добре.
Прибавя се солта и сместа се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна смес. Изсипва се във форма за хляб върху хартия за печене.
Диетичният хляб се пече се 40 мин. на 160 градуса.
След като се изпече, диетичният хляб от лимец се изважда от хартията, за да не се овлажнява.