Начин на приготвяне
Може да приготвите вкусна тортия от всякакви зеленчуци, а понякога дори може да се добави малко шунка.
Картофената тортия си е класика и е любима на много хора. Може да си я приготвите само от картофи, но в комбинация с лук е най-често срещана. Ако добавите и скилидка чесън, ще стане още по-вкусна.
Може да ви се струва, че тортията е просто и лесно за приготвяне ястие, но все пак има някои малки тънкости, които трябва да се спазят, за да се получи сполучлива и автентична испанска храна.
Обелете картофите и лука и ги нарежете. Лукът се реже на тънки полумесеци, а картофите на тънки люспички. Ако ще използвате чесън, нарежете го на по-едро, за да не загори при пърженето.
В тиган с незалепващо дъно загрейте олиото на умерен огън. Ако искате по-дебела тортия, използвайте по-малък тиган, иначе може да използвате и такъв с диаметър 27 см.
Сложете зеленчуците да се запържват, като ги овкусите с малко сол. Не се притеснявайте, че зеленчуците са много, а олиото не ги покрива - не е необходимо. Бъркайте често, защото не са на един пласт и трябва да се сготвят всички.
Картофите не трябва да са с коричка, но ако някъде се получи такава, не е фатално - просто намалете огъня и гответе по-бавно.
Друг момент, който не бива да ви притеснява, е че при разбъркването картофите ще се смачкат или поначупят - така трябва да стане.
Щом зеленчуците са напълно готови ги прецедете, но запазете част от олиото. Оставете да се охладят за няколко минути и ги смесете с предварително разбитите яйца. Овкусете със сол.
След това имате 2 варианта. За тортия с течна сърцевина и хубава коричка, запечете за кратко на силен огън, обърнете бързо и внимателно върху чиния (за да не се разтекат яйцата), след което леко приплъзнете обратно в тигана и запечете и от дргата страна.
В случай, че искате по-плътна тортия, печете на умерен до слаб огън за 3-4 минути от всяка една страна. Леко повдигайте с шпатула и поглеждайте, за да не ви изгори.
Консумирайте топла или охладена - изборът е ваш!
Класическата картофена тортия е много вкусна!