Edin.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Тортия»Класическа картофена тортия

Класическа картофена тортия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Класическа картофена тортия
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
33 мин.
Порции
6
"Може да си хапнете картофената тортия топла или вече изстинала, и по двата начина е вкусна"

Необходими продукти

  • яйца - 6 броя
  • картофи - 4 средни
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - за пържене (или зехтин)
  • лук - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да приготвите вкусна тортия от всякакви зеленчуци, а понякога дори може да се добави малко шунка.

Картофената тортия си е класика и е любима на много хора. Може да си я приготвите само от картофи, но в комбинация с лук е най-често срещана. Ако добавите и скилидка чесън, ще стане още по-вкусна.

Може да ви се струва, че тортията е просто и лесно за приготвяне ястие, но все пак има някои малки тънкости, които трябва да се спазят, за да се получи сполучлива и автентична испанска храна.

Обелете картофите и лука и ги нарежете. Лукът се реже на тънки полумесеци, а картофите на тънки люспички. Ако ще използвате чесън, нарежете го на по-едро, за да не загори при пърженето.

В тиган с незалепващо дъно загрейте олиото на умерен огън. Ако искате по-дебела тортия, използвайте по-малък тиган, иначе може да използвате и такъв с диаметър 27 см.

Сложете зеленчуците да се запържват, като ги овкусите с малко сол. Не се притеснявайте, че зеленчуците са много, а олиото не ги покрива - не е необходимо. Бъркайте често, защото не са на един пласт и трябва да се сготвят всички.

Картофите не трябва да са с коричка, но ако някъде се получи такава, не е фатално - просто намалете огъня и гответе по-бавно.

Друг момент, който не бива да ви притеснява, е че при разбъркването картофите ще се смачкат или поначупят - така трябва да стане.

Щом зеленчуците са напълно готови ги прецедете, но запазете част от олиото. Оставете да се охладят за няколко минути и ги смесете с предварително разбитите яйца. Овкусете със сол.

След това имате 2 варианта. За тортия с течна сърцевина и хубава коричка, запечете за кратко на силен огън, обърнете бързо и внимателно върху чиния (за да не се разтекат яйцата), след което леко приплъзнете обратно в тигана и запечете и от дргата страна.

В случай, че искате по-плътна тортия, печете на умерен до слаб огън за 3-4 минути от всяка една страна. Леко повдигайте с шпатула и поглеждайте, за да не ви изгори.

Консумирайте топла или охладена - изборът е ваш!

Класическата картофена тортия е много вкусна!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: