Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Мързелив хляб с маслини

Мързелив хляб с маслини

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
7612k
Мързелив хляб с маслини
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Отрежете ни само една филийка от този хляб и си го приберете, защото в противен случай няма да го видите повече"

Необходими продукти

  • брашно - 500 грама
  • вода - 300 мл
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • пшеничен грис - шепа
  • мая - 15 грама от кубче
  • маслини - 100 грама (черни без костилките)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на този хляб без месене първо трябва да разтворите маята в топлата вода и 1 лъжичка захар. Оставете настрани, за да шупне.

Пресейте брашното. Добавете към него шупналата мая, нарязаните маслини, лъжица сол и 2-3 лъжици зехтин.

С помощта на дървена лъжица започнете да бъркате до получаването на гладко тесто.

Поръсете готовото тесто с гриса. Сложете хартия за печене във форма с откопчаващ се ринг (24 см диаметър). Изсипете вътре тестото и направете няколко разреза с остър нож.

Покрийте с найлон и чиста кърпа. Оставете на топло, за да може да втаса тестото и да удвои обема си.

Изпечете хляба в загрята на 200 градуса фурна до получаване на хубав загар.

Мързеливият хляб с маслини е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: