Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пърленки»Запечени пърленки от габровския край

Запечени пърленки от габровския край

Запечени пърленки от габровския край
Снимка: Христинка Колева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
16
"Запечени пърленки, които може да хапнете с основно ястие"

Необходими продукти

  • вода - 300 мл
  • суха мая - 7 грама
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л. (олио)
  • брашно - 550 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте в купа брашното. Направете кладенче в средата и в нег сипете захарта, маята, солта и накрая леко затоплената вода. Постепенно замесете тесто за пърленки.

Сложете тестото в намаслена купа и покрийте със стреч фолио, оставете да втаса на топло.

Пърленките са най-вкусни, ако се изпекат на жарава, но ако нямате таква възможност - изпечете ги на електрическа скара.

От готовото втасало тесто откъсвайте топки с големина на голяма мандарина. Разтеглете с ръце на кръг тестото и сложете на скарата.

Ако искате по-хрупкави пърленки - разтеглете на по-тънко тестото. Намажете пърленките със зехтин, като използвате четка.

След като ребрата на скарата се отбележат върху тестото, пърленката се обръща и отново се намазва със зехтин.

Запечените пърленки от габровския край са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: