Начин на приготвяне
Първо пресейте в купа брашното. Направете кладенче в средата и в нег сипете захарта, маята, солта и накрая леко затоплената вода. Постепенно замесете тесто за пърленки.
Сложете тестото в намаслена купа и покрийте със стреч фолио, оставете да втаса на топло.
Пърленките са най-вкусни, ако се изпекат на жарава, но ако нямате таква възможност - изпечете ги на електрическа скара.
От готовото втасало тесто откъсвайте топки с големина на голяма мандарина. Разтеглете с ръце на кръг тестото и сложете на скарата.
Ако искате по-хрупкави пърленки - разтеглете на по-тънко тестото. Намажете пърленките със зехтин, като използвате четка.
След като ребрата на скарата се отбележат върху тестото, пърленката се обръща и отново се намазва със зехтин.
Запечените пърленки от габровския край са готови.