Начин на приготвяне
Разфасовайте цялото пиле на части, отделяйки бутчетата, бялото месце и крилцата. Оставете гръбната цял.
Хубаво измийте частите и ги сложете в тенджера с вода. Добавете сол - 1 ч.л. на литър вода.
Оставете да заври, премахвайки образувалата се пяна. Накълцайте едната глава лук на дребно и я сложете в тенджерата. Добавете моркова и чушката, както и зрънцата черен пипер. Сварете пилето до полуготово състояние.
Докато това стане, обърнете внимание на ориза. Изплакнете в няколко води, накрая го оставете за известно време в дълбока купа с малко сол вътре.
Накълцайте другата глава лук на дребно. Запържете в тиган за малко и добавете ориза. Гответе 3-4 мин.
Пригответе си удобна тава, в която ще печете пилето с ориз. Разпредете първо ориза, а после и пилешкото месо (без гръбнака, него използвайте за друго ястие, например пилешка супа).
В същата купа, в която бяхте накиснали ориза, сипете от пилешки бульон от тенджерата. Направете го общо три пъти. Изсипете в тавата.
Сложете сол и печете ориза на фурна на 180 градуса за 40 минути или до готовност. Когато сочното пиле с ориз е готово, извадете тавата и я покрийте с кърпа за 10-15 мин.