Начин на приготвяне
Посолете кокошката, поръсете с малко черен пипер, полейте с лимоновия сок и маслото и сложете резенче лимон вътре в пилето.
Сложете я в тенджера под налягане заедно с водата, прибавете нарязаните моркови, целина и магданоз, затворете тенджерата и варете 5 мин., след като започне да свисти.
Свалете налягането, като поставите тенджерата в студена вода.
Извадете пилето, прецедете бульона, прибавете още 250 мл вода и го върнете в тенджерата.
Загрейте до кипване и пуснете ориза и пилето, затворете тенджерата и след като започне да свисти, варете 5 мин.
Охладете тенджерата при стайна температура.
Бульонът може да сгъстите с малко брашно.
Пиле с ориз - класика в жанра!