Печено пиле в гювеч

ЗориЗори
Новак
15515k
Печено пиле в гювеч
Снимка: Зори
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Завършете дългия работен ден с една лесна рецепта за печено пиле в гювеч"

Необходими продукти

  • пиле - 1.5 кг (охладено)
  • чесън - 1 глава
  • лимони - 1 брой
  • магданоз - 1/4 връзка
  • масло - 70 грама
  • мед - 3 с.л.
  • горчица - 2 с.л.
  • къри - 1/2 к.л.
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • джинджифил - 1/2 к.л. на прах
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • канела - 1 щипка
  • бяло вино - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето и го подсушете. Вземете дървено шишче и надупчете цялото пиле.

Отлепете кожата откъм гърба в посока от шията до бутчетата и трътката. Обърнете и отново отлпете кожата по същия начин и откъм гърдите.

Смесете всички изброени подправки и сока от половин лимон и с тях натъркайте добре пилето - отвътре, отвън и дори под кожата.

Другата половина от лимона нарежете на дебели кръгчета, увийте ги със стръкове магданоз и сложете вътре в пилето заедно с цялата небелена глава чесън.

Оставете пилето на хладно, за да се маринова за минимум час. Прехвърлете пилето с гърдите надолу в гювеч, налейте 100 мл бяло вино.

Похлупете гювеча и сложете в долната част на фурната. Загрейте фурната на 180-200 градуса. Печете пилето около час.

Печеното пиле в гювеч е готово.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: