Начин на приготвяне
Измийте пилето и го подсушете. Вземете дървено шишче и надупчете цялото пиле.
Отлепете кожата откъм гърба в посока от шията до бутчетата и трътката. Обърнете и отново отлпете кожата по същия начин и откъм гърдите.
Смесете всички изброени подправки и сока от половин лимон и с тях натъркайте добре пилето - отвътре, отвън и дори под кожата.
Другата половина от лимона нарежете на дебели кръгчета, увийте ги със стръкове магданоз и сложете вътре в пилето заедно с цялата небелена глава чесън.
Оставете пилето на хладно, за да се маринова за минимум час. Прехвърлете пилето с гърдите надолу в гювеч, налейте 100 мл бяло вино.
Похлупете гювеча и сложете в долната част на фурната. Загрейте фурната на 180-200 градуса. Печете пилето около час.
Печеното пиле в гювеч е готово.