Начин на приготвяне
Измийте и почистете цялото пиле. Махнете кожата.
В голяма купа сипете зехтина, солта, червения пипер, пипера меланж и чесъна. Натрийте пилето отвътре, отвън и под кожата.
Сложете го в съд с капак и сложете за през нощта в хладилник.
На другия ден се заемете с плънката. Измийте булгура и го залейте с топла вода. Захлупете. Гъбите почистете и измийте, нарежете на филийки. Запържете ги на тиган с масло.
Извадете и в същата мазнина запържете нарязаните чесън и праз, както и булгура. След минутки сипете вода или бульон да ги покрие.
Когато видите, че булгурът е усвоил водата, върнете гъбите, овкусете със сол, черен пипер, чубрица, магданоз.
Щом изстине леко, напълнете пилето, зашийте и сложете в намазнен гювеч. Поставете малко мазнина отгоре и затворете с капака.
Глиненият гювеч се слага в студена фурна, най-долу, пече се за 45 мин. на 180 градуса с вентилатор.
След изтичане на това време, се сипват доматите и бялото вино. Пече се още половин час.
Пълненото пиле в гювеч се поднася, разпределено на порции с доматен сос и плънка отстрани.