Пълнено пиле в глинен съд

Пълнено пиле в глинен съд
Снимка: Невена Блажева Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
4
"Така хубаво ще се маринова това пълнено пиле в глинения съд, че направо ще си изядете и пръстите след това"

Необходими продукти

  • пиле - 1 цяло
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • за плънката
  • гъби - 5 - 6 броя
  • пушен бекон - 300 грама
  • червени боровинки - 1 шепа
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лук - 1 глава
  • за намазване на пилето
  • бяло вино - 1 чаша
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • мента
  • естрагон - пресен
  • майонеза - 1 с.л.
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето и го подсушете добре. Натрийте го с черен пипер и сол, след което го полейте с лимоновия сок. Приберете го да се маринова в хладилник за около час.

Междувременно пригответе плънката. Наситнете зеленчуците, а бекона нарежете на кубченца.

Загрейте зехтин и задушете първо чесъна, после добавете лука и гответе до прозрачност.

Прибавете морковите, гъбите и бекона. Накрая сипете домата и боровинките, налейте малко бяло винце и поръсете с наситнения магданоз.

Напълнете маринованото пиле и го зашийте добре. Сложете вътре в глинения съд и намажете отгоре пилето със смес от горчица, червен пипер и майонеза, използвайки силиконова четка.

В съда налейте чаша вода, зеленчуков бульон и бялото вино. Около пилето разпределете зелените подправки. Завийте с алуминиево фолио и сложете капака, пъхнете в студената фурна.

В началото включете на много високи градуси, а след това намалете на 180. Печете пилето около 2 часа. След това махнете капака и фолиото и печете до хубав загар на пиленцето.

Поднесете всяка порция пиле с плънка и салата по избор.

Пълненото пиле в глинен съд е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: