Начин на приготвяне
Измийте пилето и го подсушете добре. Натрийте го с черен пипер и сол, след което го полейте с лимоновия сок. Приберете го да се маринова в хладилник за около час.
Междувременно пригответе плънката. Наситнете зеленчуците, а бекона нарежете на кубченца.
Загрейте зехтин и задушете първо чесъна, после добавете лука и гответе до прозрачност.
Прибавете морковите, гъбите и бекона. Накрая сипете домата и боровинките, налейте малко бяло винце и поръсете с наситнения магданоз.
Напълнете маринованото пиле и го зашийте добре. Сложете вътре в глинения съд и намажете отгоре пилето със смес от горчица, червен пипер и майонеза, използвайки силиконова четка.
В съда налейте чаша вода, зеленчуков бульон и бялото вино. Около пилето разпределете зелените подправки. Завийте с алуминиево фолио и сложете капака, пъхнете в студената фурна.
В началото включете на много високи градуси, а след това намалете на 180. Печете пилето около 2 часа. След това махнете капака и фолиото и печете до хубав загар на пиленцето.
Поднесете всяка порция пиле с плънка и салата по избор.
Пълненото пиле в глинен съд е готово.