Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Печен заек в глинен съд

ЗориЗори
Новак
15115k132
27/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Супер рецепта за печен заек с гювеч - крехко, сочно, вкусно - точно каквото го обичаме"

Необходими Продукти

  • заек - 1.5 кг домашен
  • кисели краставички - сок от 2 буркана
  • кромид лук - 1 глава
  • картофи - 4 - 5
  • чушки - 1 зелена
  • моркови - 1 - 2
  • заквасена сметана - 6 - 7 с.л.
  • топено сирене - 50 грама
  • майонеза - 250 грама
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • зехтин - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако заешкото месо е било замразявано във фризера, то ще стане още по-крехко.

Нарежете на порции заека и го сложете в подходящ съд. Залейте го със сока от краставички. Това е по идея за марината на Иван Звездев и е подходящо не само за заешко, но и за други видове месо.

Заешкото се покрива и се маринова за минимум 12 часа - може и повече. След като месото вече се е мариновало, отцедете го. Намажете крехкото месо със смес, приготвена от топеното сирене, сметаната, пресования чесън, майонезата, сол и пипер на вкус.

На дъното на глинен съд сложете малко от майонезената смес и намажете добре. Смесете нарязаните картофи с лук, чушка и моркови, овкусете ги с черен пипер, сол и зехтин.

Прехвърлете зеленчуците в гювеча, а отгоре наредете заешкото. Разпределете останалата майонезена смес. Покрийте с алуминиево фолоио и захлупете с капак.

Печете заека на 250 градуса за час. Махнете фолиото и капака, намалете фурната и повече още 30-тина минути до златиста коричка.

Печеният заек в глинен съд е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: