Начин на приготвяне
Почистете добре пилето.
В малка купичка направете марината за пилешко месо от половината количество олио, червен пипер, черен пипер, кимион, сол и чубрица и намажете пилето хубаво и навсякъде.
Нарежете почистените картофи на полумесеци, морковите на кръгчета, а лука накълцайте на ситно.
Напълнете пилето със стерилизираните и отцедени гъби и сложете една цяла скилидка чесън и един дафинов лист.
Прехвърлете в глинен гювеч нарязаните зеленчуци и чесъна, овкусете ги с подправки, разбъркайте и ги залейте с олио и с водата от буркана с гъбките.
Обърнете пилето по корем в гювеча, затворете го и го сложете в долната част на студена фурна.
Печете ястието на 200 °C за около 1 час и 15 минути, като към края махнете капака, за да се запече кожичката на печеното пиле.
Цялото пиле със зеленчуци в гювеч е готово.
Добър апетит!