Начин на приготвяне
Измийте хубаво пилето и го подсушете. Отлепете кожата на пилето откъм гърба в посока от шията към бутчетата, след което го обърнете и отлепете кожата по същия начин и към гърдите.
В подходяща купичка смесете зехтина, солта, пипера, горчицата, кърито, пушения пипер, чили (по желание) и щипка канела.
Добавете и сока от единия лимон. Разбъркайте добре и намажете пилето отвътре, отвън и дори под кожата.
Оставете пилето да се маринова за поне час, след което го прехвърлете с гърдите надолу в гювеч. Обелете главите чесън (само от външния слой) и разрежете по средата.
Половината от чесъна сложете в пилето със стръковете розмарин, добре измития цял лимон (надупчен на няколко места), и джинджифила.
Около пилето наредете целите ябълки и останалите половинки чесън. Налейте бялото вино, а отгоре върху пилето сложете резени масло.
Захлупете съда с пилето и сложете в долната част на фурната. Загрейте я на 180 градуса с вентилатор и печете около 60-90 минути.
В края на печенето на пилето махнете капака и върнете във фурната до получаване на апетитна коричка.
Празничното пиле с ябълки в гювеч е готово.