Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Празнично пиле с ябълки в гювеч

Празнично пиле с ябълки в гювеч

ЗориЗори
Новак
15115k132
Празнично пиле с ябълки в гювеч
Снимка: Зори
23/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Апетитната коричка и леко сладникавият аромат на това пиле в гювеч няма как да не ви изкушат"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.6 кг (охладено)
  • пипер - 1/2 к.л. смлян (розов, бял, черен)
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 50 мл
  • горчица - 2 с.л.
  • къри - 1/2 к.л.
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • канела - щипка
  • чили - на вкус едро смляно
  • ябълки - 5 - 6 бр. дребни
  • лимони - 2 бр.
  • чесън - 6 глави
  • джинджифил - 1 малко парче (нарязано на слайсове)
  • масло - 50 г
  • розмарин - 1 - 2 клончета
  • бяло вино - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво пилето и го подсушете. Отлепете кожата на пилето откъм гърба в посока от шията към бутчетата, след което го обърнете и отлепете кожата по същия начин и към гърдите.

В подходяща купичка смесете зехтина, солта, пипера, горчицата, кърито, пушения пипер, чили (по желание) и щипка канела.

Добавете и сока от единия лимон. Разбъркайте добре и намажете пилето отвътре, отвън и дори под кожата.

Оставете пилето да се маринова за поне час, след което го прехвърлете с гърдите надолу в гювеч. Обелете главите чесън (само от външния слой) и разрежете по средата.

Половината от чесъна сложете в пилето със стръковете розмарин, добре измития цял лимон (надупчен на няколко места), и джинджифила.

Около пилето наредете целите ябълки и останалите половинки чесън. Налейте бялото вино, а отгоре върху пилето сложете резени масло.

Захлупете съда с пилето и сложете в долната част на фурната. Загрейте я на 180 градуса с вентилатор и печете около 60-90 минути.

В края на печенето на пилето махнете капака и върнете във фурната до получаване на апетитна коричка.

Празничното пиле с ябълки в гювеч е готово.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: