Edin.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем за торта»Класически шоколадов крем за торта

Класически шоколадов крем за торта

IvelinaIvelina
Новак
402k
Класически шоколадов крем за торта
Снимка: Ivelina
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Еклери, торти, тарталети или бисквити - вие решавате какъв десерт да направите и да напълните с този чуден шоколадов крем"

Необходими продукти

  • мляко - 500 мл
  • течна сметана - 250 мл /30% мазнина и повече/
  • яйца - 1 бр.
  • тъмен шоколад - 150 г
  • захар - 70 г
  • брашно - 70 г
  • неподсладено какао - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр. шушулка или друго по избор
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете тенджера на умерен огън с шоколада, начупен на парчета, налейте млякото, добавете ваниловата шушулка, разделена на две и щипка сол. Оставете внимателно да се разтопи от топлината, като се обръща от време на време.

През това време сложете захарта и яйцето в купа, разбийте с бъркалка, докато сместа побелее и се запени. Добавете брашното и какаото, разбъркайте.

Извадете зърната ванилия от тигана, след това изсипете горещото шоколадово мляко върху тази смес, без да спирате да разбивате.

Върнете всичко в тенджерата. Поставете го на среден огън и непрекъснато бъркайте с дървената лъжица, докато заври. Шоколадовият крем се е сгъстил.

Изключете котлона, бъркайте бързо с бъркалка и изсипете всичко обратно в купата.

Добавете парче масло, което прекарайте отгоре, за да предотвратите образуването на кожата. Оставете да се охлади в хладилника за около 1 час.

В същото време намокрете голяма купа за салата или купата на вашия кухненски робот и я поставете във фризера, така че да е покрита със слана.

1 час по-късно.

Извадете купата за салата или купата на кухненския робот от фризера, налейте течната сметана, разбийте с електрическа бъркалка, докато сметаната стане твърда и утрои обема си.

Извадете шоколадовия крем за торта от хладилника и го добавете към разбитата сметана. Смесете внимателно с шпатула, като повдигнете цялото количество.

Съхранявайте крема за торта на хладно до крайната употреба.

Тази рецепта се използва за пълнене на торти и други други сладкиши като Париж-Брест или еклери и тарталети.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: