Начин на приготвяне
1. Сварете ориза за 20 минути в подсолена вода. Съобразете се и с указанията на пакета за сорта, който използвате, за да остане ал денте, а не преварен.
Много е подходящо за тази рецепта с ориз и гъби, ако имате възможност да го приготвите и на пара.
2. Сварете и граха и смесете с готовия отцеден ориз.
3. Накълцайте на ситно чесъна, лука и моркова. Настържете при тях джинджифила и запържете в олиото за около 10 минутки на умерен до слаб огън.
4. В дълбок тиган уок сложете две лъжици олио и сотирайте почистените и нарязани на едро гъби шийтаке. Овкусете със соев сос и сусамово олио и сипете ориза с граха и запържените зеленчуци.
Разбъркайте с две големи лъжици.
5. Чукнете яйцата и бъркайте ястието, за да се сготвят и раздробят вътре. Ако успеете да ги направите да изглеждат като конци, ще бъде още по-автентично.
Има и друг вариант, който би ви спестил притеснението, че от бъркането оризът може да се разкашка или начупи. Той се състои в това да направите отделно яйцата в малко мазнина и при непрестанно бъркане и накрая да ги прибавите към ястието с ориз.
6. По желание доовкусете с още соев сос и поднесете китайското ястие.
Добър апетит с Гъби шийтаке с ориз по китайски!