Козунак омесен в хлебопекарна

Козунак омесен в хлебопекарна
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
30/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Сготви45 мин.
Общо105 мин.
Порции8
"Ароматът на домашно приготвените козунаци е просто разкошен - любим вкус на малки и големи"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Брашното се пресява.

Прясното мляко леко се затопля. Към него се прибавя солта и се разбърква до разтопяването й.

Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се ванилията и настърганата лимонова кора. Яйцата се смесват с млякото.

Цялата смес се поставя в казанчето на хлебопекарната. Върху нея се поставят брашното и маята.

Хлебопекарната се пуска на програма тесто и меси 15 минути. Изключва се и тестото се оставя в машината около 1-2 часа, в зависимост от температурата на стаята.

Кравето масло се разтопява и към него се прибавя олиото.

Хлебопекарната отново се пуска на програма тесто и се сипва по-малко от мазнината. След като свърши програмата, хлебопекарната се изключва и тестото се оставя в контейнера 15-20 минути.

Тестото се изважда и се разделя на две равни части. Това тесто е за два козунака, опечени в правоъгълна кексова форма.

Едната част тесто се разделя на три. Тестото не трябва да се реже, а се къса. От всяка част с ръце се оформят правоъгълници. Поставят се стафиди и портокалови корички.

Навиват се на рула. Рулата се усукват и се оплитат на плитка. Сплетеният козунак се поставя в кексова форма постелена с хартия за печене. По този начин се оформя и втората част от тестото.

Козунаците се оставят на топло да втасат. Намазват се с разбит белтък и навлажнена захар.

Козунаците се пекат на 170 градуса 40-45 минути. Ако е необходимо, по време на печенето козунаците се покриват с алуминиево фолио.

Да ви е сладко! Козунакът омесен в хлебопекарна е готов.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: