Начин на приготвяне
Брашното се пресява.
Прясното мляко леко се затопля. Към него се прибавя солта и се разбърква до разтопяването й.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се ванилията и настърганата лимонова кора. Яйцата се смесват с млякото.
Цялата смес се поставя в казанчето на хлебопекарната. Върху нея се поставят брашното и маята.
Хлебопекарната се пуска на програма тесто и меси 15 минути. Изключва се и тестото се оставя в машината около 1-2 часа, в зависимост от температурата на стаята.
Кравето масло се разтопява и към него се прибавя олиото.
Хлебопекарната отново се пуска на програма тесто и се сипва по-малко от мазнината. След като свърши програмата, хлебопекарната се изключва и тестото се оставя в контейнера 15-20 минути.
Тестото се изважда и се разделя на две равни части. Това тесто е за два козунака, опечени в правоъгълна кексова форма.
Едната част тесто се разделя на три. Тестото не трябва да се реже, а се къса. От всяка част с ръце се оформят правоъгълници. Поставят се стафиди и портокалови корички.
Навиват се на рула. Рулата се усукват и се оплитат на плитка. Сплетеният козунак се поставя в кексова форма постелена с хартия за печене. По този начин се оформя и втората част от тестото.
Козунаците се оставят на топло да втасат. Намазват се с разбит белтък и навлажнена захар.
Козунаците се пекат на 170 градуса 40-45 минути. Ако е необходимо, по време на печенето козунаците се покриват с алуминиево фолио.
Да ви е сладко! Козунакът омесен в хлебопекарна е готов.