Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Прясна пълнена зелка с телешко месо

Прясна пълнена зелка с телешко месо

MarianeMariane
Новак
6944
Прясна пълнена зелка с телешко месо
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
155 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • телешко месо - 500 г може и смес
  • зеле - 1 средно голяма твърда селка
  • картофи - 2 - 3 бр. сварени
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • доматена салца - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • мазнина - 6 - 7 с.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете горните листа на зелката и отрежете хоризонтално откъм кочана като динен капак. Внимателно издълбайте половината от вътрешността на зелката.

Отделно посолявате със сол и черен пипер месото, настъргвате картофите на едро ренде и добавяте магданоза и жълтъците. Разбърквате добре, при нужда разреждате с малко гореща вода и с получената смес пълним зелката.

Отгоре посипваме равномерно с брашното, захлупваме с капака и овръзваме здраво с конец. Пълнената зелка слагаме в дълбока тенджера, добавяме маслото и оставяме на тих огън да се задушава.

Когато зелката се запържи и започне да омеква, добавяме 1 кафена чаша гореща вода, в която е размита салца. Продължаваме да задушаваме около 2 часа на тих огън.

Внимателно изваждаме зелката с помощта на чиния в голяма чиния за поднасяне. Махаме конците и сервираме. Нарязваме като диня.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: