Начин на приготвяне
Разполовете корена пащърнак и заедно с половината глава лук, магданоза, дафиновия лист, телешките кокали и единия стрък целина с листата сипете в тенджера.
Залейте с вода и варете зеленчуците 30 минути, а съвсем в края посолете.
Намалете огъня на минимална степен и оставете бульона на котлона - просто трябва да се поддържа горещ.
Наситнете стария и пресния лук, както и чушките целината и пресния чесън. Загрейте олиото и ги запържете. Прибавете леко смачканите цели скилидки чесън, обелените настъргани домати и червения пипер.
Нарежете месото на едри кубчета и го прибавете. Щом се позапържи и промени цвета си, налейте горещия бульон (като го прецеждате през цедка).
Варете на бавен огън под капак около час. Ако е необходимо, доливайте още топла вода.
След като мине час прибавете едро нарязаните картофи и моркови, варете още 20 минути.
Добавете към манджата граха, овкусете със сол и подправките. Варете още 8-10 минути.
Ако решите, може да добавите сварения пащърнак от бульона.
Телешката манджа с картофи и грах е готова.