Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Основните хранителни вещества за костите

Основните хранителни вещества за костите

Основните хранителни вещества за костите

Чрез храната си набавяме структурните елементи за тялото, извличайки енергия от природните източници и го обновяваме. Те участват в метаболитните процеси и обезпечава енергийните му нужди.

Основните хранителни вещества са вода, белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.

Богатото съдържание на витамини и минерали е особено важно за здравето на костите, които се влияят силно от възрастта, когато настъпват структурни промени от износването им.

За здравината на костите основна роля играят няколко хранителни вещества, които трябва да се набавят.

Калций за здрави кости

Калцият е основен минерал в структурата на костната система. Цели 99 процента от него се съдържат в костите и зъбите, а 1 процент участва в поддържането на сърдечно-съдовата система, нервните окончания и съсирването на кръвта. Тялото не синтезира този минерал, затова той се набавя чрез храната.

Млякото, сиренето и млечните продукти са първата хранителна група, която съдържа калций. Големи количества от него се съдържат също в зеленолистни зеленчуци като кейла, броколите и спанака.

Чаша задушен спанак осигурява четвърт от дневната доза калций, нужен на организма. Абсорбирането на калция става лесно с помощта на витамин D, който може да се приема като хранителна добавка.

Магнезий за здрави кости

Друг важен елемент за поддържане на здравето на костите е магнезият. Той подпомага функцията на мускулатурата и пази костната плътност. Дефицитът му води до лесна умора, крампи, сърдечни проблеми и други.

Препоръчителната доза от полезен магнезий е 450 милиграма дневно, но тя е трудна за набавяне. Може да се получи чрез семената на чията, суровите ядки, рибата, зеленолистните зеленчуци, бобовите храни, шоколада, бананите, авокадото.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 за здрави кости

Омега-3 мастните киселини са важни за здравето на ставните връзки и за добро функциониране на вече засегнати стави и кости. Те неутрализират възпаленията в тялото. Може да се набавят със зехтина, суровите ядки и семена, рибата и морските дарове.

Витамин D

Слънчевият витамин е важен за правилно усвояване на калция, а най.добрият начин за набавянето му са слънчевите бани. Тъй като през зимата слънчевата светлина е ограничена, препоръката е да се приема като хранителна добавка.

Колаген и хиалуронова киселина

Колаген за здрави кости

Колаген и здравината на костите

Колагенът е основен белтък в организма с важна роля за съединителните тъкани. Тялото го синтезира, но след 25- годишна възраст тези възможности намаляват. Естествени източници на колаген са рибата, месото и костният бульон, червените и жълтите зеленчуци, яйцата и чесънът.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина хидратира костите, но подобно на колагена с възрастта намалява. Тя се приема като хранителна добавка. Натурални съставки като куркумин и бор са добра съставна част за нея, заради противовъзпалителните им свойства.

Затова правилната хранителна диета е важен елемент от грижата за костите.

Вижте и кои са най-полезните витамини за кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest