Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини

Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини

МарияМария
Новак
2
Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини играят важна роля във вашето тяло и могат да осигурят редица ползи за здравето. Те са изключително важни за доброто функциониране на организма. Задължително трябва да присъстват в хранителния режим, ако се стараете да се храните здравословно. Тъй като организмът не може да ги произвежда самостоятелно, омега-3 мастни киселини се набавят чрез храната.

Тази статия ще отговори на въпроса: Как и откъде да си набавим необходимите количества?

Орехи

Съдържание на Омега-3 мастни киселини: 2 570 мг в една порция 30 г (14-15 ореха).

Орехите са много питателни и богати на фибри. Съдържат големи количества Омега-3, мед, манган, витамин Е, както и важни растителни съединения.

Чиа

Съдържание на Омега-3: 5 060 мг в една порция 30 г. Семената чиа са изключително питателни - богати са на омега-3, магнезий, селен, манган и други ценни хранителни вещества. Порция чиа съдържа около 5 грама протеин, включително всичките осем незаменими аминокиселини.

Ленено семе

Съдържание на Омега-3: 2 350 мг в една порция 30 г. Лененото семе представлява малки кафяви или жълти семенца. Консумират се смлени или във вид на масло.

Тези семена са най-богатият пълноценен източник на омега-3 мазнини - алфа-линоленова киселина (ALA). Ето защо лененото масло често се използва като добавка с омега-3. Лененото семе е добър източник на фибри, магнезий и други хранителни вещества.

Червена леща

Съдържание на Омега-3: 240 мг в една порция 100 г. Лещата има способността да ускорява метаболизма и да регулира апетита. Богата е на Омега-3, фибри, магнезий и фолиева киселина. Червената леща помага за поддържане здравето на сърцето. Съдържанието на магнезий спомага за подобряване притока на кръв, кислород и хранителни вещества в цялото тяло.

Скумрия

Скумрията е източник на омега-3 мазнини

Съдържание на Омега-3: 4 107 мг в една порция 100 г. Високото съдържание на протеини в скумрията осигурява така необходимите омега-3 мастни киселини. Мекият вкус я прави чудесно допълнение към вашия хранителен режим, в случай че искате да хапвате риба, но не сте почитатели на силните и и натрапчиви вкусове.

Сьомга

Съдържание на Омега-3: 4 123 мг в порция 100 г.

Сьомгата е един от най-хранителните видове риба, която предлага редица ползи за здравето. Богата на омега-3 мастни киселини, витамин В12 и други основни хранителни вещества, сьомгата е чудесна за здравето на косата и кожата. Страхотният вкус и невероятните ползи за здравето я превръщат в една от най-предпочитаните риби в света.

Херинга

Съдържание на Омега-3: 946 мг в една порция 100 г. Херингата е отличен източник на протеини. Една порция херинга съдържа 20 грама протеин.

В допълнение, херингата съдържа много други ключови хранителни вещества, като: Омега-3 мастни киселини, витамин D, Селен и др.

Хайвер

Съдържание на Омега-3: 1 086 мг в една порция 100 г. Считан за луксозен хранителен продукт, хайверът най-често се използва в малки количества като предястие или гарнитура. Хайверът е добър източник на холин и богат източник на омега-3 мастни киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest