Когато става въпрос за здравословно хранене поради болест, може да се каже, че диетата при всяко заболяване е много важна, в това число и когато се отнася за сърдечно-съдови заболявания.
Високият холестерол изисква внимателно подбрана храна, която се явява превенция и част от лечението.
Ето какви са основните аспекти на диетата при висок холестерол:
Мазнините в храната имат пряко влияние върху мазнините в кръвообращението. Видът мазнини е ключов фактор в липидия профил.
Трансмазнини
Те увеличават нивата на лошия холестерол и намаляват добрия. Става въпрос за мазнини в пакетираните храни, сладкишите, тестените изделия и хидрогенизираните мазнини.
Наситени мазнини
Те увеличават както добрия, така и лошия холестерол. Основен източник на животинските мазнини, като в агнешката и говеждата мазнина има повече наситени мазнини, а от растителните продукти се съдържа основно в млечните изделия и кравето масло.
Мононенаситени мазнини
Запазват нивата на добрия холестерол и намаляват тирглицеридите. Техни източници са зехтин, авокадо, ядки и олио от рапица.
Полиненаситени мазнини
Намаляват нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Източник на такива мазнини са слънчогледовото олио, сусамовият тахан и орехите. Омега. 3 мастни киселини съдържат също рибата, лененото семе и орехите.
Правилната диета при висок холестерол относно мазнините изисква:
- Да се изключат трансмазнините
- Да се заменят наситените мазнини с ненаситени
- Да се употребяват нискомаслени млечни храни
- Да се използват подходящи източници на чист протеин като бяло и немазно месо.
Подбор на въглехидратите
Високият прием на хранителни влакнини има положителна роля върху холестерола, защото пречи на мазнините от храносмилането да се включат в кръвообращението. Добавените захари обаче влошават липидния профил.
Затова менюто при висок холестерол трябва:
- Да се включи изобилие от плодове и зеленчуци в храната, защото са с висока хранителна плътност и засищащи възможности
- Да се заложи на сложни въглехидрати, богати на фибри - със семпли ястия с булгур, рецепти с елда, просо, кафяв ориз и др.
- За разтворими фибри да се ползват варива като градински боб, леща, нахут и пълнозърнести храни като овесени ядки
Контрол над източниците на холестерол
Значими източници на холестерол са жълтъците, скаридите, животинските вътрешности и пълномаслените млечни храни, които да не присъстват в диетата. Съветът е да следят следните храни:
- Да се включи блюда от риба, богата на омега-3 мастни киселини
- Да се ограничи солта
- Да се включат повече храни с флавоноиди - горски плодове, ябълки, чай, червени растителни храни като цвеклото.