Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Келтска сол - ползи и вреди

Келтска сол - ползи и вреди

Келтска сол - ползи и вреди
Снимка: thepaleodiet

Келтската сол е подобрител на вкуса от морски произход. Днес става все по-популярна заради ползите и за здравето.

Как се извлича келтската сол?

За хранителни цели започва да се използва още през 2 век пр.н.е. Производствените комплекси за келтска сол днес са разположени директно на брега на Атлантическия океан. В глинестата почва на Бретан се изкопават плитки вдлъбнатини, в които на повърхността узрява солен филм. Водата периодично се обновява, изпомпва се от морето в утаител, откъдето тече гравитачно през сложна система от канали в плитки (дълбоки 5 см) изкуствени езера. Те са разделени от глинени прегради-долини на много отделни клетки.

Водата не се застоява благодарение на система от порти и клапани, тя тече от една клетка в друга. По това време тя се нагрява, което допринася за изпарението. Не се използват механични устройства, които разбъркват течността или топлина. Събирането на келтска сол става на всеки 4-5 дни. Това време е достатъчно на повърхността да се образува солена кора, наподобяваща лед, която след това се утаява на дъното. Най-горният слой се състои от големи кристали.

Събирането се извършва само в сухо, слънчево, тихо време. Дори малък порив на вятъра може да смеси фракции, да вдигне киша и тогава няма да можете да получите качествен продукт. Изпарението е естествено, прекристализация не се извършва. Солта се суши в ями, директно на мястото на добива, под слънцето и летния вятър. Ето защо кристалите запазват структурата си.

Отличителни черти на келтската сол

Келтската сол има аромат на океански води, висока влажност - до 11%, светлосив нюанс, едрозърнеста структура, леко мазна текстура на допир. Вкусът се променя и засилва, което затруднява количественото и определяне при осоляване. Първоначално изглежда, че солеността е нормална, а след това има усещането, че небцето е прободено с малки игли.

Отличителна черта на келтската сол е и високата влажност. Отделни зрънца от нея се залепват по капака. А ако всичко се отделя лесно, можем да приемем, че това са просто кристали натриев хлорид, оцветени с хранителни оцветители. За по-лесно използване на келтската сол се закупува опаковка с капачка, оборудвана с мелница, наподобяваща мелница за черен пипер. Но все пак пакет фолио е по-евтин.

У дома стрийте келтската сол в хаванче. Когато използвате устройства с метални ножове, можете да получите бучка, залепена заедно. Освен това можете да съсипете кухненските прибори.

Келтска сол - ползи и вреди

Можете да закупите келтска сол след смилане - тя запазва всичките си свойства, не се извършва допълнително пречистване и обогатяване с минерали. За да се предотврати образуването на бучки поради високата влажност в производствената среда, шепа ориз се добавя към каменна мелница. Ето защо не се изненадвайте, ако в процеса на употреба откриете някои неразтворими зърна.

Състав и калорично съдържание на келтската сол

Натуралният продукт не е обогатен, не съдържа ГМО, оцветители и стабилизатори. Той направо идва при нас от морския бряг, така че не трябва да се страхувате от контакт с химикали, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето.

Калорично съдържание на келтска сол - 0 kcal на 100 гр. Въпреки факта, че морската вода се изпарява, в крайния продукт няма органични вещества. Всички фини частици остават в картера.

Като част от келтската сол, е лесно усвоим комплекс от 84 минерала. Според проучвания в някои проби те достигат 23%. Магнезият е най-важен, но могат да се отбележат и калций, калий, натрий, фосфор, желязо, кобалт, мед и сяра. Обърни внимание! Не очаквайте да попълните запасите си от йод. Въпреки морския си произход, в келтската сол са открити само следи от това вещество. Въпреки че е удивително - все пак, когато отворите опаковката, усещате миризмата на океана.

Ползи от келтската сол

Алкализира физиологичните течности, поддържа оптимален киселинно-алкален баланс. Това помага да се отървете от токсините, които се натрупват в клетките по време на физиологичните метаболитни процеси.

Повишава тонуса на организма, нормализира нивото на кръвното налягане, предотвратява пристъпите на хипотония. Намалява възможността от световъртеж, подпомага работоспособността на организма.

Стабилизира сърдечната честота. Подходяща за хора, които трябва да намалят приема на натрий.

Келтската сол е полезна, защото ускорява възстановяването от усложнения от остри респираторни вирусни инфекции - бронхит и пневмония. Има муколитичен ефект, разрежда слузта в бронхите и стимулира отделянето. Намалява тежестта и честотата на астматичните пристъпи.

Келтска сол - ползи и вреди

Също така келтската сол е важна, защото предотвратява възпалителните процеси в параназалните синуси и помага при лечението на синузит.

Подобрява работата на централната нервна система, ускорява провеждането на нервните импулси. Установен е благоприятен ефект на келтската сол върху функцията на паметта, способността за възпроизвеждане на информация.

Келтската сол намалява нивата на кръвната захар.

Насърчава разпределението на енергията в тялото.

Келтската сол е полезна за жените, защото забавя стареенето. Качеството на кожата се подобрява, тонусът се повишава. Растежът на косата се ускорява, чупливостта намалява.

Укрепва имунната система, повишава защитните сили на организма.

Съкращава се процесът на рехабилитация след наранявания и операции, ускорява се епителизацията на тъканите.

Спира развитието на безсъние, успокоява.

Келтската сол помага да се отървете от свръхактивен пикочен мехур.

Стимулира апетита, увеличава производството на ензими, необходими за смилането на храната. Това ускорява храносмилането и преминаването на хранителната маса през червата. Не се появяват ферментационни и гнилостни процеси, няма лош дъх.

Когато добавяте сивитекристали към храната, не можете да се страхувате, че след изтощителен физически или психически стрес ще се появят главоболие, подобно на симптомите на мигрена, и мускулни спазми. Възстановяването на минералния резерв нормализира електролитния баланс. Само не забравяйте да пиете много вода - без течности полезните свойства на келтската сол не се проявяват.

Противопоказания и вреда от келтската сол

Келтска сол - ползи и вреди

Поради необичайната комбинация от минерали, може да се появи индивидуална непоносимост към този продукт. Келтската сол може да причини вреда при хора с чести възпалителни процеси на бъбреците и пикочните пътища в остър стадий. Консумацията му трябва да се намали при бъбречна или чернодробна недостатъчност, склонност към запек, хипертония, склонност към отоци.

Келтската сол, когато се използва в малки дози, поддържа водно-електролитния баланс, а при предозиране повишава кръвосъсирването, което може да причини разширени вени или тромбофлебит, последвано от образуване на кръвни съсиреци.

При използване на келтска сол за медицински цели - под формата на изплакване или компреси за премахване на гнойно-възпалителни процеси - също трябва да се спазва умереността. Твърде концентрираната саламура дразни повърхността на лигавицата или епитела.

Бани и обвивки за отслабване с келтска сол не трябва да се правят, ако има анамнеза за заболявания на сърдечно-съдовата система, чести пристъпи на превъзбуждане и висок риск от развитие на белодробна емболия.

Вижте още:

- Готвене с морска сол - плюсове и минуси;

- Как детето да яде по-малко сол;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest