Полезни и вкусни зимни храни

Полезни и вкусни зимни храни

През студените зимни месеци тялото ни се нуждае от топла и вкусна зимна храна с повече калории, които да поддържат нормалното ниво на телесната температура, по-витаминозна и богата.

Супите, свинското месо, картофите, киселото зеле, колбасите са по-често срещани на трапезата, но не винаги са най-здравословният вариант за подготвяне на дневното меню.

Все пак повечето хора се стремят към здравословно хранене точно в студените месеци, замисляйки се за щетите, които любимата, но тежка храна, поднасяна през зимата, нанася както върху здравето, така и върху визията ни.

Има достатъчно вкусни, леки и полезни зимни храни, които дават енергия и в същото време пазят здравословния баланс в тялото. Кои полезни и вкусни зимни продукти е добре най-често да подбираме за менюто си?

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните, особено популярния им представител - карфиолът, е полезен, защото снижава риска от някои видове рак. Той може успешно да замени въглехидратите в някои ястия. Но пък не всеки харесва вкуса на този зеленчук. Как да създадем приятно вкусово очакване, когато става въпрос за карфиола? Пица от карфиол. Звучи интересно, а и вкусно и не бива да се отхвърля като възможност.

Тикви

Тиквата е полезна зимна храна

Богатството от витамини в тиквите е уникално. Витамин А, С, Е, В комплекс, фибри, микроелементи и малко калории. Разнообразието от рецепти, в които се включва, е наистина невероятно широко - зимни супи, яхнии, пюрета, прословутата тиквена баница, печена тиква, варена тиква, тиква на сладка и още много други възможности.

Цвекло

Зеленчук, който обикновено си представяме като здравословен сок - източник на фибри, калий и други полезни вещества. От него става вкусна и полезна салата, комбиниран с ябълки и моркови.

Нар

Плодът е достъпен целогодишно, но през лятото се сещаме за него най-вече когато използваме сиропа гренадин, направен от нар, за освежаващи коктейли. Витамините и антиоксидантите в него обаче са още по-необходими зимно време.

Нар

Боровинки

Пресни, сушени, замразени, на чай, компот, традиционен ошав или под формата на сладко за палачинките сутрин - всякакви вкусни комбинации могат да се направят от най-полезния плод и всички са здравословни зимни храни и подходящи за студените зимни дни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати