Дулсе де лече (исп. dulce de leche) е латиноамериканско "сладко от мляко".
При приготвянето на дулсе де лече прясното мляко бавно се вари със захарта в продължение на няколко часа до леко сгъстяване и придобиване на карамелен цвят.
По-голямата част от млякото се изпарява по време на варенето, продуктът става по-гъст, крайното дулсе де лече е с обем 6 пъти по-малък от обема на използваното мляко.
За по-добър вкус и аромат понякога се добавя ванилия, а понякога и канела.
В някои страни от Латинска Америка има по-екзотични версии на ястието, например в Мексико може да се използва козе мляко, в Куба се използва основа от ферментирало мляко, а в Пуерто Рико може да се използва кокосово мляко.
Дулсе де лече може да се яде самостоятелно, но по-често се използва като топинг за палачинки, препечен хляб, гофрети, сладоледи и плодове като банани и смокини.
Използва се дулсе де лече като пълнеж за торти, сладкиши, кексчета и разнообразни мъфини или просто се добавя към кафето.
Също така може да намерите рецепи за приготвянето на различни кремове с Дулсе де лече.
Това е универсално и много вкусно сладко, което придава уникален вкус на всяко ястие, с което се комбинира.
Ако търсите още кулинарни вдъхновения, използвайте и тази рецепта за къпкейк с дулсе де лече.