Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Фокачи»Италианска фокача с тиквички и сирена

Италианска фокача с тиквички и сирена

Elena TodorovaElena Todorova
Почетен Член
535
Италианска фокача с тиквички и сирена1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Всяка хапка от тази фокача е празник за сетивата - пухкаво тесто с хрупкави краища, нежни тиквички и разтапящи се сирена."

Необходими продукти

  • брашно - 500 г, тип 00 или универсално
  • суха мая - 7 г или 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ½ ч.л.
  • топла вода - 300 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • За пълнежа
  • тиквички - 1 бр.
  • моцарела - 150 г, настъргана
  • чедър - 50 г, настърган
  • шунка - 100 - 120 г
  • прясно смлян черен пипер
  • риган - риган или розмарин
  • зехтин за поръсване
  • За поръсване
  • моцарела - 60 г, настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смеси маята със захарта и топлата вода, остави 5–10 минути да шупне.

Настъргайте тиквичката и я оставете да се отцеди, за да се махнат излишните течности.

В голяма купа добавете пресятото брашно, тиквичката, солта и зехтина. Омесете меко и еластично тесто. Покрийте го и го оставете да втаса 1 час или докато удвои обема си.

Раздели тестото на две равни части. Разточи първата част на размерите на тавата. Аз ползвах такава с размер 30x30.

Прехвърлете първата кора в намазнена тава. Наредете шунката, после моцарелата и чедъра. Поръсете с черния пипер и подправките.

Покрийте фокатача с втората разточена кора. Притиснете краищата леко, за да се затвори.

Полейте с малко зехтин отгоре и направете няколко дупчици с вилица. Оставете да отпочине 15-20 минути, докато загрявате фурната.

Печете фокачата в предварително загрята фурна на 200°C и печете около 25 - 30 минути - докато фокачата стане златиста и леко хрупкава. Поръсете отгоре с останалата моцарела и запечете още 4-5 минути на горен реотан.

Вижте също как да си направите фокача със сушени домати или пухкава фокача с маслини.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: