Начин на приготвяне
Смеси маята със захарта и топлата вода, остави 5–10 минути да шупне.
Настъргайте тиквичката и я оставете да се отцеди, за да се махнат излишните течности.
В голяма купа добавете пресятото брашно, тиквичката, солта и зехтина. Омесете меко и еластично тесто. Покрийте го и го оставете да втаса 1 час или докато удвои обема си.
Раздели тестото на две равни части. Разточи първата част на размерите на тавата. Аз ползвах такава с размер 30x30.
Прехвърлете първата кора в намазнена тава. Наредете шунката, после моцарелата и чедъра. Поръсете с черния пипер и подправките.
Покрийте фокатача с втората разточена кора. Притиснете краищата леко, за да се затвори.
Полейте с малко зехтин отгоре и направете няколко дупчици с вилица. Оставете да отпочине 15-20 минути, докато загрявате фурната.
Печете фокачата в предварително загрята фурна на 200°C и печете около 25 - 30 минути - докато фокачата стане златиста и леко хрупкава. Поръсете отгоре с останалата моцарела и запечете още 4-5 минути на горен реотан.
Вижте също как да си направите фокача със сушени домати или пухкава фокача с маслини.