Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Пролетни сарми с лапад и ориз

Пролетни сарми с лапад и ориз

Пролетни сарми с лапад и ориз
Снимка: Росица Петрова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Разкошните сармички с лапад на баба, които ще внесат вкуса на пролетта във всяка кухня."

Необходими продукти

  • листа от лапад - около 50 броя
  • ориз - 1 ч.ч. съотношение ориз/вода 1/3
  • моркови - 1 брой
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • джоджен - пресен
  • девесил - пресен
  • олио - 50 мл
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кисело мляко - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете листата лапад от дебелата жилка в средата и дръжките. Залейте ги с гореща вода и оставете да престоят така 1-2 минути. След това ги отцедете хубаво.

Загрейте малко олио и задушете наситнените лук и морков. Добавете измития ориз, запържете докато зрънцата станат прозрачни.

Овкусете с пресните магданоз, джоджен и девесил, добавете червения и черния пипер.

Разбъркайте добре и налейте 2 чаши вода. Гответе докато течността се усвои напълно.

Слагайте по малко от плънката във всяко листо лапад и завивайте сармички.

Наредете сармите от лапад в намазнена тава. Залейте ги с чаша топла вода.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете постните сарми до готовност - около час.

Може да ги поднесете с кисело мляко и нарязан пресен чесън за разкош.

Пролетните сарми с лапад и ориз са много вкусни!

Вижте как да си приготвите и чудна баница с лапад или любимото агнешко с лапад.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: