Начин на приготвяне
Почистете листата лапад от дебелата жилка в средата и дръжките. Залейте ги с гореща вода и оставете да престоят така 1-2 минути. След това ги отцедете хубаво.
Загрейте малко олио и задушете наситнените лук и морков. Добавете измития ориз, запържете докато зрънцата станат прозрачни.
Овкусете с пресните магданоз, джоджен и девесил, добавете червения и черния пипер.
Разбъркайте добре и налейте 2 чаши вода. Гответе докато течността се усвои напълно.
Слагайте по малко от плънката във всяко листо лапад и завивайте сармички.
Наредете сармите от лапад в намазнена тава. Залейте ги с чаша топла вода.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете постните сарми до готовност - около час.
Може да ги поднесете с кисело мляко и нарязан пресен чесън за разкош.
Пролетните сарми с лапад и ориз са много вкусни!
Вижте как да си приготвите и чудна баница с лапад или любимото агнешко с лапад.