Начин на приготвяне
Първо пригответе плънката за турските кюфтета. Наситнете лука и го запържете в загрятото олио.
Овкусете каймата със солта и подправките, смелете орехите.
Когато лукът се запържи и омекне, сипете в тиган лъжица доматено пюре, каймата и малко вода. Бъркайте докато каймата стане на трохи, а течността се изпари. Охладете плънката.
Следва приготвянето на обвивката на кюфтетата.
Сварете булгура или го попарете във вряла вода - следвайте указанията на опаковката.
Наситнете лука и го омесете с каймата, гриса, яйцето, подправките и солта. Добавете към тях топлия булгур (не горещ). Разбъркайте добре и оставете за 30-тина минути, за да се отпусне грисът.
Намазнете ръцете си и започнете да вземате от сместа за обвивката. Разстилайте на не прекалено тънък пласт върху едната си длан. В средата слагайте от плънката и затваряйте хубаво, като оформите леко продълговати турски кюфтета с леко заострени краища.
Така пригответе цялата смес.
Оваляйте булгурените кюфтета в брашно и ги изпържете в обилно количество загрято олио.
Отцедете готовите кюфтета върху кухненска хартия и ги поднесете топли.
Класическите турски кюфтета с булгур са чудни!