Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Класически турски кюфтета с булгур

Класически турски кюфтета с булгур

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
5001017k
Класически турски кюфтета с булгур
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Ето как да си приготвите тази вкусна турска класика - любимите булгурени кюфтенца."

Необходими продукти

  • Плънка
  • лук - 1/2 глава
  • телешка кайма - 230 г
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • орехи - 90 - 100 грама
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • лют пипер - 1 щипка или на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 щ. (по желание)
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 2 - 3 щ.
  • Обвивка
  • кайма - 260 г
  • грис - 50 г пшеничен
  • булгур - 50 грама (ситен)
  • яйцa - 1 брой
  • черен пипер - 2 щ.
  • кимион - 2 щ.
  • червен пипер - 2 щ.
  • лук - 1/2 глава (или 1/4 от голяма глава)
  • Още
  • олио - за пържене
  • брашно - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе плънката за турските кюфтета. Наситнете лука и го запържете в загрятото олио.

Овкусете каймата със солта и подправките, смелете орехите.

Когато лукът се запържи и омекне, сипете в тиган лъжица доматено пюре, каймата и малко вода. Бъркайте докато каймата стане на трохи, а течността се изпари. Охладете плънката.

Следва приготвянето на обвивката на кюфтетата.

Сварете булгура или го попарете във вряла вода - следвайте указанията на опаковката.

Наситнете лука и го омесете с каймата, гриса, яйцето, подправките и солта. Добавете към тях топлия булгур (не горещ). Разбъркайте добре и оставете за 30-тина минути, за да се отпусне грисът.

Намазнете ръцете си и започнете да вземате от сместа за обвивката. Разстилайте на не прекалено тънък пласт върху едната си длан. В средата слагайте от плънката и затваряйте хубаво, като оформите леко продълговати турски кюфтета с леко заострени краища.

Така пригответе цялата смес.

Оваляйте булгурените кюфтета в брашно и ги изпържете в обилно количество загрято олио.

Отцедете готовите кюфтета върху кухненска хартия и ги поднесете топли.

Класическите турски кюфтета с булгур са чудни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: