Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Турски Рататуй с кюфтета

Турски Рататуй с кюфтета

Турски Рататуй с кюфтета
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Разкошна е тази турска гозба"

Необходими продукти

  • лук - 1 глава, кромид
  • кайма - 1 кг смесена
  • хляб - 2 филии
  • универсална подправка - за месо, по желание
  • домати - 2 бр. червени
  • картофи - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. червени или зелени
  • олио
  • салца - 2 с.л. доматено пюре
  • вода
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рататуя първо в дълбока купа смесваме каймата с навлажнените филии хляб и лука.

Слагаме също подправките и мъничко количество вода, след което разбъркваме хубаво каймата. Слагаме я настрана в хладилника за 50-60 минути, докато се овкуси добре. После правим кюфтенца, които изпържваме в олио на тиган.

Следва да почистим картофите и да ги нарежем на колелца.

После и тях ги изпържваме за кратко в тигана. Останалите зеленчуци - чушки и домати, също режем на колелца като за класически рататуй.

Започваме да подреждаме ястието. За целта в тава за печене редуваме кюфтета със зеленчуци. Поставяме ястието в загрята фурна на 200 градуса и печем около 15 минути.

Междувременно доматеното пюре го смесваме с 300 мл топла водичка и с полученото сосче обливаме рататуя по турски с кюфтета.

Увеличаваме температурата до 250 градуса и печем ястието още 15 минути.

Накрая сервираме турската гозба с магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: