Начин на приготвяне
Ядките орехи се нарязват на ситно, но не се смилат на брашно. Към тях се добавя канелата и се разбърква готовата плънка.
Корите се разтварят и се разрязват на две по дължина. От всеки от получените правоъгълници се оформя по една баклава.
Кората се намазва с разтопеното масло и в горния ѝ край, по средата, се сипва една - две пълни чаени лъжички от плънката орехи и канела.
Кората се прегъва на две по дължина, като се оформя един дълъг правоъгълник, а плънката остава затворена в горния край.
После се нагъва по диагонал надолу, като се образуват триъгълници. Баклавите се поставят в намазана с масло тава, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат до златист цвят в умерена фурна.
От водата и захарта се приготвя сироп за баклава, който се вари 4 – 5 минути. Прибавят се лимонтузуто, настърганата лимонова кора и ванилията и се отмества от огъня.
Когато се поохлади, в него се потапят изстиналите баклави, след 3 – 4 минути се обръщат и след още 2 – 3 минути се изваждат.
След като се сиропират всички баклави, се нареждат плътно в тава и се заливат с останалия сироп.
Баклава с готови кори и плънка от орехи е готова за хапване след поне 8 часа.
Вижте още любими рецепти за турска баклава и как да направите домашна баклава с орехи.