Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Слепени шоколадови меденки

Слепени шоколадови меденки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Слепени шоколадови меденки
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
58 мин.
Порции
20
"Красота в чиния - подредете върху поднос и украсете празничната си трапеза с тези слепени шоколадови меденки."

Необходими продукти

  • брашно - около 450 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. L
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • мед - 3 пълни с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • ванилова захар - 10 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 и 1/2 ч.л.
  • мармалад - от сливи (за слепване)
  • шоколад - 200 г Черен 50% какао (за разтапяне)
  • вода - 80 мл.
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцата в купа, добавете захарта, меда и ваниловата захар и разбийте с телена бъркалка. Налейте олиото.

Угасете содата в оцета и сипете към сместа, след това добавяйте на части брашното пресято с канелата.

Ако е нужно поръсвайте допълнително брашно и месете с ръка до получаване на тесто, което леко трябва да лепне.

Разточете на не много тънка кора и изрежете кръгли сладки. Поставяйте ги в тава покрита с хартия за печене (При мен излизат около 4 тави).

Печете на 180 градуса до лек загар - 15 до 18 минути взависимост от големината и дебелината на меденките, както и от особеностите на Вашата фурна.

Оставете да изстинат и се заемете с шоколадовата глазура:

Разтопете на водна баня натрошения черен шоколад със водата. Бъркайте на 45 градуса температура до пълно разтапяне и получаване на гладък, лъскав шоколад с консистенция на крем.

Отделете половината от меденките и потапяйте всяка, така че да се покрие с шоколад от едната страна.

Другата половина от меденките намажете със гъсто сладко от сини сливи и слепете със другите шоколадови меденки.

Подреждайте върху хартия за печене за всеки случай, за да не се разтича шоколада и да цапа.

Поръсете със ситно накълцани орехи и оставете докато шоколада стегне напълно.

Подредете върху поднос и украсете празничната си трапеза с тези вкусни сладки.

* Меденките стават хрупкави и по- твърди, но когато престоят в кутия, омекват леко.

Ако шоколадовите меденки ти харесват, опитайте и рецептите ни за домашни напукани сладки или нашите коледни сладки.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: