Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното с щипката сол и амонячната сода. Прибавете към тях яйцето, олиото, канелата, захарта и меда. Постепенно замесете тесто.
Набрашнете работния плот и разточете тестото на кора, дебела около 3-4 мм.
С коледни формички изрежете желаните фигурки.
Сложете хартия за печене в тава и наредете меденките. Загрейте фурната на 180 градуса и ги изпечете за около 7-8 минути.
Охладете готовите меденки на решетка.
Разбийте белтъка с лимоновия сок и започнете да добавяте пресятата пудра захар, като не спирате да бъркате. Трябва да се получи хомогенна и гъста смес.
Нарисувайте шарки върху меденките и ги украсете със сладки перлички.
Меденките с белтъчна глазура са готови.
Разгледайте и тези многократно изпробвани рецепти за коледни сладки.