Начин на приготвяне
Пресейте брашното, локума нарежете на парчета, а тавата за печене я застелете с хартия.
Сипете в малка тенджерка водата и олиото, оставете на огъня да заврят. Когато течностите кипнат, добавете щипката сол и содата. Разбъркайте и свалете от котлона.
Към врялата смес добавяйте на части брашното, като бъркате енергично с помощта на шпатулка. Трябва да се получи тесто, което е еднородно и лепкаво.
От още горещото тесто късайте парченца с големината на орех и ги разплескайте на малки питки. В средата сложете резен локум и орехче, завийте и отново оформете на топче.
Така процедирайте с цялото тесто. Наредете локумките в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете сладките до порозовяване.
Смесете пудрата захар с ванилията. Оваляйте топчетата старателно от всички страни и ги наредете в подходящ съд, за да се охладят.
Белите Арменски Сладки с локум са готови.