Начин на приготвяне
Чукнете яйцата в купа, добавете захарта, меда и ваниловата захар и разбийте с телена бъркалка. Налейте олиото.
Угасете содата в оцета и сипете към сместа, след това добавяйте на части брашното пресято с канелата.
Ако е нужно поръсвайте допълнително брашно и месете с ръка до получаване на тесто, което леко трябва да лепне.
Разточете на не много тънка кора и изрежете кръгли сладки. Поставяйте ги в тава покрита с хартия за печене (При мен излизат около 4 тави).
Печете на 180 градуса до лек загар - 15 до 18 минути взависимост от големината и дебелината на меденките, както и от особеностите на Вашата фурна.
Оставете да изстинат и се заемете с шоколадовата глазура:
Разтопете на водна баня натрошения черен шоколад със водата. Бъркайте на 45 градуса температура до пълно разтапяне и получаване на гладък, лъскав шоколад с консистенция на крем.
Отделете половината от меденките и потапяйте всяка, така че да се покрие с шоколад от едната страна.
Другата половина от меденките намажете със гъсто сладко от сини сливи и слепете със другите шоколадови меденки.
Подреждайте върху хартия за печене за всеки случай, за да не се разтича шоколада и да цапа.
Поръсете със ситно накълцани орехи и оставете докато шоколада стегне напълно.
Подредете върху поднос и украсете празничната си трапеза с тези вкусни сладки.
* Меденките стават хрупкави и по- твърди, но когато престоят в кутия, омекват леко.
Ако шоколадовите меденки ти харесват, опитайте и рецептите ни за домашни напукани сладки или нашите коледни сладки.