Начин на приготвяне
Сипете в купичка млякото и водата, добавете маята, захарта и 1 ч.л. брашно, разбъркайте и оставете за около 10 минути.
В голяма купа пресейте брашното със солта, прибавете нарязаното на кубчета студено масло и разтрийте с ръце, докато се получат трохи.
Добавете 1 жълтък и шупналата мая.
Омесете меко и нелепнещо тесто, увийте го във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Разточете тестото на правоъгълник и го нарежете на лентички.
(30 см на 10 см фунийки)
Увийте лентичките около метални фунийки и ги наредете в тава покрита с хартия за печене.
Разбийте жълтъка с 1 с.л. мляко и намажете фунийките.
Печем в предварително загрята фурна на 190°C за около 15-20 минути до златисто.
Извадете фунийките и веднага ги освободете от формичките.
За крема, разбийте маскарпонето с пудрата захар.
Разбийте сметаната и добавете към маскарпонето.
Прехвърлете крема в пош и приберете в хладилника за около 1 час.
Напълнете с крема охладените фунийки и ги сложете в хладилника за 1-2 часа.
Сладките фунийки за сватба са готови.