Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и в половината от него активирайте маята заедно с малко брашно и захар.
Пресейте брашното 2-3 пъти. С останалите посочени продукти замесете средно твърдо тесто. Покрийте и го оставете да втаса на топло.
След това го разделете на две части - една трябва да е малко по-голяма.
От тази, по-голяма част, разточете кора, която намажете с масло и внимателно навийте на руло - краят трябва да е отдолу. Нарежете по диагонал на рулца.
От другата част също разточете кора, намазнете я и я навийте на руло, след което я нарежете на триъгълници.
От рулцата и триъгълниците започнете да редите по края на тавата за печене, като продължавате към вътрешността. Центъра направете с по-неоформените части.
Оставете погачата да втаса. Междувременно замесете малко количество тесто за декорация - от него оформете 1 цвете и 2 халки.
Намажете втасалата погача с разбито с малко олио и мляко яйце. Сложете отгоре цветето с халките и поръсете със семена по избор.
Загрейте фурната и изпечете до готовност - около 35 минути.
Погачата Цвете за сватба е чудна.