Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Обредна църковна питка за сватба

Обредна църковна питка за сватба

Обредна църковна питка за сватба
Снимка: Добринка Петкова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Красива обредна питка, която да зарадва бъдещото семейство"

Необходими продукти

  • брашно - 800 грама
  • прясно мляко - 350 мл (топла)
  • мая - 1/2 кубче (21 грама)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 броя + 1 жълтък (за намазване)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете еластично тесто от посочените за целта продукти. Покрийте и го оставете да втаса на топло и да удвои обема си.

За средата на питката отделете една топка със средна големина. Останалото тесто разделете на четири.

Разточете на тънка кръгла кора една топка. Намажете я с олио и сложете върху нея втора разточена кора. Отново намазнете и така наредете всички кори - последната не я намазвайте с нищо.

Разрежете на 8 триъгълника, като оставите 2-3 пръста от външната страна.

Вземете лист от един триъгълник и внимателно го обърнете навън. Вземете и следващия лист от същия триъгълник, отново го обърнете навън, но внимателно застъпете другия тиръгълник. Процедирайте така с всички, докато оформите цялата питка.

В средата сложете отделената топка тесто. Оставете питката да втаса.

Разбийте жълтъка с малко прясно мляко и намажете втасалата питка. Отгоре сложете уркасата от соленото тесто.

Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете до готовност - около 35-40 минути.

Обредната църковна питка за сватба е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: