Начин на приготвяне
За захарния сироп се загряват в тенджера захарта и водата, добавят се канела, звездовиден анасон, сокът от единия лимон, а другият лимон се добавя нарязан на тънки шайби.
След завирането на течността температурата на котлона се намалява и сиропът се оставя да къкри половин час, докато се сгъсти. След като изстине, се прибира в хладилника, за да се охлади.
За плънката ореховите ядки се смилат на не много ситно и се смесват в купа със захарта, канелата, галетата и ванилията и всичко се разбърква.
Маслото и олиото се слагат в касерола на ниска температура на котлона, докато се смесят.
Взима се една кора, намазва с помощта на четка с мазнина, покрива се с втора кора, която също се намазва.
Взимат се по 3 с.л. от плънката и се поръсват върху 2/3 от кората. След това кората се навива на руло с помощта на точилка.
Кората се събира с ръце на точилката, за да се нагъне, и с внимателни движения се изнизва от нея.
Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в подходящ размер тава.
Процедира се с всички точени кори по този начин, като се подреждат плътно една до друга в тавата. Нарязват се с остър нож на по-малки парчета.
Празнична баклава с орехи и канела се полива с останалата мазнина и тавичката се прехвърля в средата на предварително загрята на 170 °C фурна.
Изпича се за около 25 минути, докато придобие апетитен златисто-кафяв цвят.
Горещата баклава се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за съхранение и се прибира в хладилника или на студено за минимум 24 часа, за да поеме сиропа.
Да ви е сладко с моята празнична баклава с орехи и канела!