Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Празнична баклава с орехи и канела

Празнична баклава с орехи и канела

ЗориЗори
Новак
15515k
Празнична баклава с орехи и канела
Снимка: Зори
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"Да ви е сладко с моята празнична баклава с орехи и канела - наистина тържествен вкус"

Необходими продукти

  • кори за баница - 2 пакета
  • масло - 80 г
  • олио - 80 мл
  • за сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 600 мл
  • лимони - 2 бр.
  • звездовиден анасон - 6 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • за плънката
  • орехи - 350 г
  • галета - 2 с.л. с връх
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За захарния сироп се загряват в тенджера захарта и водата, добавят се канела, звездовиден анасон, сокът от единия лимон, а другият лимон се добавя нарязан на тънки шайби.

След завирането на течността температурата на котлона се намалява и сиропът се оставя да къкри половин час, докато се сгъсти. След като изстине, се прибира в хладилника, за да се охлади.

За плънката ореховите ядки се смилат на не много ситно и се смесват в купа със захарта, канелата, галетата и ванилията и всичко се разбърква.

Маслото и олиото се слагат в касерола на ниска температура на котлона, докато се смесят.

Взима се една кора, намазва с помощта на четка с мазнина, покрива се с втора кора, която също се намазва.

Взимат се по 3 с.л. от плънката и се поръсват върху 2/3 от кората. След това кората се навива на руло с помощта на точилка.

Кората се събира с ръце на точилката, за да се нагъне, и с внимателни движения се изнизва от нея.

Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в подходящ размер тава.

Процедира се с всички точени кори по този начин, като се подреждат плътно една до друга в тавата. Нарязват се с остър нож на по-малки парчета.

Празнична баклава с орехи и канела се полива с останалата мазнина и тавичката се прехвърля в средата на предварително загрята на 170 °C фурна.

Изпича се за около 25 минути, докато придобие апетитен златисто-кафяв цвят.

Горещата баклава се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за съхранение и се прибира в хладилника или на студено за минимум 24 часа, за да поеме сиропа.

Да ви е сладко с моята празнична баклава с орехи и канела!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: