Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте омекналото масло и добавете към него пудрата захар, като не спирате да биете с миксера.
Прибавете един по един жълтъците към масления крем.
Сипете белтъците с топла и суха купа, разбийте до твърд сняг и постепенно сипете захарта.
Разтопете на водна баня шоколада и го добаевте към маслената смес. Прибавете и разбитите белтъци, като разбърквате с лъжица отдолу нагоре, за да не спадне сместа.
Накрая добавете на части брашното и 1-2 капки ванилия.
Сложете хартия за печене на дъното на кръгла форма (24-26 см) и сипете сместа вътре.
Загрейте фурната на 150 градуса и изпечете блата до готовност - 60-70 минути, като внимавате да не прегори.
Охладете блата и с помощта на конец го разделете на две. Намажете единия блат със сладкото, отгоре сложете втория и измажете хубаво със сладко отвсякъде. Оставете да попие хубаво - най-добре за един ден.
Пригответе захарния сироп от водата и захарта. Кипнете за 5 минути и охлдете леко.
Разтопете на водна баня шоколада и внимателно го сипете в захарния сироп.
Получената лъскава глазура веднага изсипете върху шоколадовата торта.
Тортата Сахер с кайсиев конфитюр е готова.