Начин на приготвяне
Първо приготвте крема за тортата. Затоплете 400 мл от млякото заедно с ванилията и захарта.
В отделен съд смесете жълтъците с нишестето и разбъркайте. Сипете останалите 100 мл студено мляко. Прибавете получената смес към горещото мляко, като бъркате непрекъснато.
Варете крема до сгъстяване - когато видите балончета на повърхността, значи може да го свалите от котлона. Добавете лимоновата кора и маслото, разбъркайте и накрая сипете лимончелото - 50 мл.
Покрийте съда с крема със стреч фолио и охладете на стайна температура.
Разбийте с помощта на миксер сметаната до твърди връхчета. Разбийте и маскарпонето, сипете го към сметаната.
Добавете сметановия крем към охладения яйчен крем, като вече бъркате с помощта на шпатула. Отделете в малка купа част от крема за декорацията.
Може да пристъпите към сглобяването на тортата Шарлота. Изцедете сока от половин лимон и го смесете с две лъжици захар и лимончелото. Накрая сипете около една чашка вода.
Пригответе форма с падащо дъно и диаметър 24-26 см.
С нож изрежете в единия край няколко бишкоти - те ще трябват за борда. Изрезките се запазват за запълване на тортата.
Потапяйте бишкотите за кратко (от едната страна) в лимонената смес и ги редете по борда на формата, а след това и на дъното. Покрийте с половината от крема, следва втори ред бишкоти и накрая завършете с останалия крем.
Приберете бишкотената торта в хладилник за час. Извадете и украсете с останалия крем, който сте сипали в пош. Поръсете с какао и върнете в хладилника за една нощ.
Тортата Шарлота с лимонов крем е готова.