Пепър стек

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Пепър стек
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • телешко бонфиле - 2 дебели филета по 200 - 220 г всяко (филе миньон)
  • пипер меланж - 2 с.л.
  • телешки бульон - 120 мл
  • сметана - 200 мл
  • бренди - 50 мл.
  • лук шалот - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • масло - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете месото да се отпусне на стайна температура за около 30 минути. Препоръчително е да използвате говеждо или телешко, което да е узряло (dry eged) и да е от хубава порода.

През това време си накълцайте лука шалот и чесъна.

Загрейте тиган с дебело дъно на силен огън и изпечете стековете за около 3 минути от всяка страна с малко от маслото и зехтина, после ги извадете и завийте с алуминиево фолио.

Ако обичате телешкото по-препечено, печете до 4-5 минути, вместо 3, но имайте предвид, че дори и най- качественото месо става сухо, ако се прекали с готвенето. Трябва да си остане розово отвътре.

По най-бързия начин сложете останалата мазнинка и запържете пипера, лука и чесъна. Сипете алкохола, а след минута - и бульона.

Когато се редуцира, налейте сметаната, намалете котлона и бъркайте 2-3 минутки.

Може да сложите и телешките стекове в соса, за да се стоплят, но тъй като самият сос се приготвя бързо, това не е толкова нужно.

Залейте месото със пепър соса и сервирайте веднага пепър стек, докато е топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: