Начин на приготвяне
Оставете месото да се отпусне на стайна температура за около 30 минути. Препоръчително е да използвате говеждо или телешко, което да е узряло (dry eged) и да е от хубава порода.
През това време си накълцайте лука шалот и чесъна.
Загрейте тиган с дебело дъно на силен огън и изпечете стековете за около 3 минути от всяка страна с малко от маслото и зехтина, после ги извадете и завийте с алуминиево фолио.
Ако обичате телешкото по-препечено, печете до 4-5 минути, вместо 3, но имайте предвид, че дори и най- качественото месо става сухо, ако се прекали с готвенето. Трябва да си остане розово отвътре.
По най-бързия начин сложете останалата мазнинка и запържете пипера, лука и чесъна. Сипете алкохола, а след минута - и бульона.
Когато се редуцира, налейте сметаната, намалете котлона и бъркайте 2-3 минутки.
Може да сложите и телешките стекове в соса, за да се стоплят, но тъй като самият сос се приготвя бързо, това не е толкова нужно.
Залейте месото със пепър соса и сервирайте веднага пепър стек, докато е топло.
Добър апетит!