Начин на приготвяне
Ако използвате замразен спанак, оставете да се отпусне и го пасирайте. Ако пък е пресен, трябва да го почистите и бланширате във вряща вода, след което пак да го пасирате.
Разбийте яйцата и захарта, сипете олиото и разбийте. Прибавете спанака и отново разбъркайте.
Накрая добавете пресятото брашно заедно с бакпулвера.
Разделете сместа на две равни части.
Загрейте фурната на 160 градуса и изпечете блатовете до готовност - 40-45 минути.
Охладете спаначените блатове и ги изравнете внимателно.
Сложете на дъното на подходяща форма първия блат и го намажете със сметановия крем (предварително приготвен). Ако искате, добавете и сладко по избор.
Отгоре поставете втория блат, отново сипете от крема и намажете стените на сметановата торта.
Поръсете с останалите трохи (от изрязването на блатовете). Украсете по избор.
Оставете тортата да стегне в хладилник.
Пролетната торта със сметана и спанак е страхотна.