Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Пролетна торта със сметана и спанак

Пролетна торта със сметана и спанак

НикиНики
Новак
13363k
Пролетна торта със сметана и спанак
Снимка: Ники
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • брашно - 300 грама
  • спанак - 400 грама
  • яйца - 3 броя
  • пудра захар - 170 грама
  • лимони - 1 брой
  • бакпулвер - 2.5 ч.л.
  • олио - 150 мл
  • За крема
  • пудра захар - 30 грама
  • сметана - 250 мл
  • есенция - 1 ч.л. (лимон или ванилия)
  • маскарпоне - 125 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако използвате замразен спанак, оставете да се отпусне и го пасирайте. Ако пък е пресен, трябва да го почистите и бланширате във вряща вода, след което пак да го пасирате.

Разбийте яйцата и захарта, сипете олиото и разбийте. Прибавете спанака и отново разбъркайте.

Накрая добавете пресятото брашно заедно с бакпулвера.

Разделете сместа на две равни части.

Загрейте фурната на 160 градуса и изпечете блатовете до готовност - 40-45 минути.

Охладете спаначените блатове и ги изравнете внимателно.

Сложете на дъното на подходяща форма първия блат и го намажете със сметановия крем (предварително приготвен). Ако искате, добавете и сладко по избор.

Отгоре поставете втория блат, отново сипете от крема и намажете стените на сметановата торта.

Поръсете с останалите трохи (от изрязването на блатовете). Украсете по избор.

Оставете тортата да стегне в хладилник.

Пролетната торта със сметана и спанак е страхотна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: