Печено пиле с плодов сос

Печено пиле с плодов сос
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • пиле - 1/2 бр.
  • вода - 100 мл
  • бяло вино - 80 мл
  • моркови - 2 броя
  • лук - 2 глави
  • праскови - 2 броя
  • сини сливи - 4 - 5 броя
  • масло - 1 бучка
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • пилешки бульон - 1 бр.
  • розмарин
  • мащерка
  • сол
  • за соса
  • царевично нишесте - 1 ч.л. (за сгъстяване)
  • балсамов оцет - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • ром - 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето, подсушете и го посолете.

Обелете и нарежете на колелца морковите и лука. Прехвърлете ги на дъното на гювеч. Отгоре поставете пилето.

Добавете обелените нарязани праскови и сините сливи. Натрошете отгоре бульона и поръсете с одправките.

Сипете виното и водата, поръсете с настърганата портокалова кора и нарязаното масло. Поставете капака и пъхнете гювеча в студена фурна.

Включете на 200 градуса и печете пилето около 20 минути. След това намалете градусите на 160 и печете около 3 часа.

Прехвърлете готовото печено пиле в чиния, а плодовете и соса пасирайте.

Разтопете захарта в касерола. Сипете рома и оцета и прехвърлете в плодовия сос. АКо е необходимо, сгъстете с малко царевично нишесте.

Върнете сглобения сос на котлона и когато кипне, свалете.

Поднесете печеното пиле с ароматния сос и гарнитура по избор.

Печеното пиле с плодов сос е много вкусно.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: