Edin.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Най-вкусният тиквеник за Бъдни Вечер

Най-вкусният тиквеник за Бъдни Вечер

Най-вкусният тиквеник за Бъдни Вечер
Снимка: Веселина Константинова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Баба правеше тиквеника за Бъдни Вечер точно по този начин, сега и ние така го правим!"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • орехи - 2 ч.ч. (смлени)
  • тиква - 2 килограма
  • захар - 3 ч.ч.
  • канела - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете тиквата, настържете я на по-едро ренде.

Загрейте олиото и задушете тиквата до омекване. Сипете към нея канелата и 1 чаша от захарта. Добавете орехите и разбъркайте. Оставете сместа да се охлади.

Разделете корите за баница 2 по 2.

Слагайте на всеки две от плънката и завивайте на руло. Наредете рулата в намазнена тава за печене.

Загрейте фурната и изпечете тиквеника до хубав златист цвят.

Сварете сироп от останалите 2 чаши захар и 1 чаша вода. Залейте изстиналия тиквеник с топлия сироп.

Най-вкусният тиквеник за Бъдни Вечер се оставя да се напои хубаво и тогава се поднася.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: