Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода от предишната вечер.
На сутринта сипете боба в тенджера и го залейте с нова вода. Сложете на котлона и когато вода кипне, отцедете боба и го прехвърлете в гювеч.
Нарежете на кубчета целината, морковите на кръгчета, наситнете чушките и лука. Сипете ги в гювеча и разбъркайте. Добавете целите чеснови скилидки, лютата чушка. Овкусете с подправките и олиото.
Налейте вода, колкото да покрие боба около 2 пръста. Сложете капака на гювеча и го пъхнете в студена фурна.
Включете на 220 градуса, а след 30-тина минути намалете градусите на 170.
В края на готвенето овкусете със сол и прибавете смлените домати.
Вкусният постен боб в гърне е готов.