Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Вкусен постен боб в гърне

Вкусен постен боб в гърне

Вкусен постен боб в гърне
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Дори и да няма месце във вкусния боб, пак ни е много любим"

Необходими продукти

  • моркови - 1 брой
  • домати - 1/2 к.ч.
  • боб - 300 грама
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 зелена + 1 червена
  • целина - 1/3 глава
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • люти чушки - 1 брой
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • целина - 1 ч.л. суха
  • мащерка - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода от предишната вечер.

На сутринта сипете боба в тенджера и го залейте с нова вода. Сложете на котлона и когато вода кипне, отцедете боба и го прехвърлете в гювеч.

Нарежете на кубчета целината, морковите на кръгчета, наситнете чушките и лука. Сипете ги в гювеча и разбъркайте. Добавете целите чеснови скилидки, лютата чушка. Овкусете с подправките и олиото.

Налейте вода, колкото да покрие боба около 2 пръста. Сложете капака на гювеча и го пъхнете в студена фурна.

Включете на 220 градуса, а след 30-тина минути намалете градусите на 170.

В края на готвенето овкусете със сол и прибавете смлените домати.

Вкусният постен боб в гърне е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: