Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Чеснови хлебчета с масло

Чеснови хлебчета с масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Чеснови хлебчета с масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Към всяко ястие добавяме по минимум едно чесново хлебче и апетитът мигновено идва при нас"

Необходими продукти

  • брашно - 310 г
  • вода - 135 мл.
  • кисело мляко - 2 с.л. с връх
  • краве масло - 45 г меко, на стайна температура
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 5 г
  • захар - 5 г
  • мая - 10 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата до 37 градуса и в нея разтворете захарта и маята. Оставете да шупне за 10 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете шупналата мая, киселото мляко, половината меко масло и една пресована скилидка чесън (не много голяма).

Замесете гладко и нелепнещо тесто, като при нужда си добавяте брашно или малко мазнина.

От тестото оформете 8 малки хлебчета с продълговата форма и ги подредете на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.

Направете на всяко малко хлебче по три-четири напречни резки с остър нож.

Покрийте тавата с кърпа и оставете да втасат и удвоят обема си за приблизително 1 час, в зависимост от топлината в помещението.

Към останалото ви меко масло сложете другата скилидка чесън, пресована. Разбъркайте, намажете хлебчетата и ги пъхнете в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Печете апетитните чеснови хлебчета около 20 минути или до златист загар, а готовите, още топли, хлебчета пак намажете с чесновото масло, ако ви е останало.

Хапвайте чесновите хлебчета с масло топли с любими месни или рибни ястия или си направете с тях вкусен домашен сандвич!

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: