Начин на приготвяне
Затоплете водата до 37 градуса и в нея разтворете захарта и маята. Оставете да шупне за 10 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете шупналата мая, киселото мляко, половината меко масло и една пресована скилидка чесън (не много голяма).
Замесете гладко и нелепнещо тесто, като при нужда си добавяте брашно или малко мазнина.
От тестото оформете 8 малки хлебчета с продълговата форма и ги подредете на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Направете на всяко малко хлебче по три-четири напречни резки с остър нож.
Покрийте тавата с кърпа и оставете да втасат и удвоят обема си за приблизително 1 час, в зависимост от топлината в помещението.
Към останалото ви меко масло сложете другата скилидка чесън, пресована. Разбъркайте, намажете хлебчетата и ги пъхнете в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Печете апетитните чеснови хлебчета около 20 минути или до златист загар, а готовите, още топли, хлебчета пак намажете с чесновото масло, ако ви е останало.
Хапвайте чесновите хлебчета с масло топли с любими месни или рибни ястия или си направете с тях вкусен домашен сандвич!
Добър апетит!